Focus op een coronaklacht : Reisrestricties verhinderen jong koppel om bij elkaar te zijn

gelukkige jonge vrouw en jonge man lachen samen

Anne (fictieve naam en foto) is 18 jaar en heeft een relatie met Sacha, een Russische jongen van 17. Sinds het begin van de lockdown hebben ze elkaar niet meer kunnen zien. Ze willen samen hun vakantie doorbrengen in België. Sacha vraagt daarom een visum aan. De Dienst Vreemdelingenzaken weigert het visum omdat Sacha minderjarig is. Het koppel contacteert ons.

 

 

Essentiële reis

 

Anne en Sacha zijn niet getrouwd. Ze zijn wel al meer dan twee jaar samen en hebben meer dan 100 dagen samen doorgebracht. Hun relatie is dus stabiel en duurzaam, waarmee alle voorwaarden voor een essentiële reis zijn vervuld en Sacha toelating zou moeten krijgen voor de reis.

 

De Dienst Vreemdelingenzaken ziet dat echter anders en weigert om Sacha een visum toe te kennen. De Dienst argumenteert dat de voorwaarden om een essentiële reis te maken om bij je partner te zijn enkel gelden voor meerderjarigen.  

 

 

Discriminatie

 

De maatregelen en de communicatie van de regering over essentiële reizen vermelden nergens een leeftijdscriterium. Bovendien geeft de Dienst Vreemdelingenzaken geen enkele objectieve reden waarom de reis van Sacha in strijd is met de coronamaatregelen.

 

In dit geval is minderjarigen anders behandelen dan meerderjarigen een discriminatie op basis van leeftijd. Het is een onevenredige maatregel, in strijd met een fundamenteel mensenrecht. Hij verhindert immers dat jonge koppels waarvan beide partners ver van elkaar wonen, bij elkaar kunnen zijn.

 

 

Aanbeveling aan de Dienst Vreemdelingenzaken

 

Samen met Unia, Myria, de Kinderrechtencommissaris en zijn Franstalige collega de Délégué général aux droits de l’enfant, schrijven we een aanbeveling aan de Dienst Vreemdelingenzaken.

 

We vragen hem dat hij essentiële reizen voor minderjarigen toestaat. Zo kunnen Sacha en andere jongeren die buiten de Europese Unie wonen voor een korte periode naar België reizen in het kader van een stabiele en duurzame relatie.  

>Lees de aanbeveling aan de Dienst Vreemdelingenzaken.

 

gepost op: 22/07/2021