Home

21/10/2021

Phishing: Is het bericht dat ik ontving écht afkomstig van een overheidsdienst?

Steeds vaker sturen cybercriminelen valse berichten in naam van overheidsdiensten met wie de burger regelmatig in contact komt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de FOD Financiën, de website www.verkeersboetes.be van de FOD Justitie of de app Itsme. Velen van u vragen ons of een bepaalde e-mail of sms die u ontving, écht afkomstig is van een overheidsdienst. Hoe herkent u een poging tot fraude?

lees meer
19/10/2021

U dacht recht te hebben op een gratis PCR-test maar moest toch betalen? Vraag de terugbetaling aan bij uw ziekenfonds

Velen onder u contacteerden ons de laatste weken met een vraag of klacht over een PCR-test. U dacht recht te hebben op een gratis test maar moest de test toch betalen of kreeg later een factuur voor de test. U wilde weten hoe u de terugbetaling kon aanvragen. U kunt nu terecht bij uw ziekenfonds.

lees meer
28/09/2021

Belastingen: Ik heb mijn aanslagbiljet ontvangen? Wat nu?

U hebt net het aanslagbiljet ontvangen waarin staat welk bedrag u terugkrijgt van de belastingen of hoeveel u moet bijbetalen? We raden u aan om het zo snel mogelijk na te kijken. Ziet u een fout of ontbreken er gegevens? We leggen uit wat u kunt doen om dit recht te zetten.

lees meer
30/07/2021

Wanneer moet ik mijn studentenvisum aanvragen?

Studenten van buiten de Europese Unie (zogenaamde “derdelanders”) die in ons land aan een hogeschool of een universiteit willen studeren, moeten eerst een studentenvisum krijgen. Elk jaar ontvangen we bij de federale Ombudsman heel wat vragen over de behandelingstermijn van de aanvragen voor studentenvisa. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) raadt aan om de visumaanvragen voor het academiejaar 2021-2022 zo snel mogelijk in te dienen. 

lees meer
22/07/2021

Focus op een coronaklacht : Reisrestricties verhinderen jong koppel om bij elkaar te zijn

Anne (18) en Sacha (17) hebben een lange-afstandsrelatie. Ze willen hun vakantie samen doorbrengen. Sacha woont echter buiten de Europese Unie en mag enkel naar België reizen als het gaat om een “essentiële” reis. Moet je 18 jaar zijn om een essentiële reis te mogen ondernemen?  Nee, want een leeftijdscriterium opleggen zou in strijd zijn met de mensenrechten.

lees meer