Home

28/09/2021

Belastingen: Ik heb mijn aanslagbiljet ontvangen? Wat nu?

U hebt net het aanslagbiljet ontvangen waarin staat welk bedrag u terugkrijgt van de belastingen of hoeveel u moet bijbetalen? We raden u aan om het zo snel mogelijk na te kijken. Ziet u een fout of ontbreken er gegevens? We leggen uit wat u kunt doen om dit recht te zetten.

lees meer
30/07/2021

Wanneer moet ik mijn studentenvisum aanvragen?

Studenten van buiten de Europese Unie (zogenaamde “derdelanders”) die in ons land aan een hogeschool of een universiteit willen studeren, moeten eerst een studentenvisum krijgen. Elk jaar ontvangen we bij de federale Ombudsman heel wat vragen over de behandelingstermijn van de aanvragen voor studentenvisa. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) raadt aan om de visumaanvragen voor het academiejaar 2021-2022 zo snel mogelijk in te dienen. 

lees meer
22/07/2021

Focus op een coronaklacht : Reisrestricties verhinderen jong koppel om bij elkaar te zijn

Anne (18) en Sacha (17) hebben een lange-afstandsrelatie. Ze willen hun vakantie samen doorbrengen. Sacha woont echter buiten de Europese Unie en mag enkel naar België reizen als het gaat om een “essentiële” reis. Moet je 18 jaar zijn om een essentiële reis te mogen ondernemen?  Nee, want een leeftijdscriterium opleggen zou in strijd zijn met de mensenrechten.

lees meer
19/07/2021

Solidariteit met de slachtoffers van de watersnood

Ons land is zwaar getroffen door verschrikkelijke overstromingen.

Wij betuigen ons medeleven en onze solidariteit met de slachtoffers en hun naasten.

de federale Ombudsman

lees meer
13/07/2021

Congres over de toekomstige generaties

Op 12 en 13 juli nemen we deel aan een internationale conferentie van ombudsmannen in Monaco over de rechten van toekomstige generaties. We delen er onze vaststellingen en aanbevelingen om de fundamentele rechten van burgers in tijden van pandemie beter te beschermen. We leggen onder andere de nadruk op de toegankelijkheid van de openbare diensten en direct en menselijk contact.   

lees meer